• 4.ANTIOXIDÁNSOK

    Az antioxidáns oxidációgátló /oxidáció inhibitor/tágabb értelemben oxidáció késleltető vagy gátló anyag.

    Antioxidáns alatt azonban ,leggyakrabban az élő szervezeteben, illetve a táplálékban található, természetes, agy mesterséges vegyületeket értjük.

    Ezek az anyagok rendszerint szerves vegyületek, de találhatunk közöttük vegyérték váltásra hajlamos fémeket,valamit fém organikus komplexeket is

    Magasabb antioxidáns-szint = alacsonyabb halálozás!

    A kutatók 1,054 résztvevő adatait gyűjtötték össze a British National Diet and Nutrition felmérésből. Négy napos táplálkozási adatokat elemeztek energia- és tápanyagbevitel szerint. A résztvevőket 2008 szeptemberéig figyelték.
    A növekedett C-vitamin, alfa-karotin és cink bevitel egyértelműen csökkenti a bármilyen okból történő halálozás esélyét.
    “További kutatásoknak kell történniük, hogy kiderüljön, mely tápanyagok az általános és okozati halálozás elsődleges előrejelzői különböző népeknél, valamint, hogy ezek a jelzők mutatnak-e általános összefüggéseket, amik által megállapítható, hogy étrendi, vagy egyéb beavatkozásokkal elérhető-e a betegségmentes hosszú élet,” írták a szerzők.

    Szerkesztői jegyzet: Ezek a minták alapvetően hasonlítottak érrendszeri-, rákos-, vagy légzőrendszeri megbetegedések okozta haláleseteknél.
    A megnövelt C- és E-vitamin bevitel csökkenti a rák kialakulásának esélyét, az E-vitamin pedig véd a légúti megbetegedések ellen férfiaknál (nőknél ez ellen a karotinoidok védenek).
     
     Forrásanyag: Badics Mária